Vandaag, 5 april 2014, besteed het Brabants Dagblad extra aandacht aan, zoals men dat zelf noemt, de “Stedenwedloop om de ‘echte’ Jeroen Bosch”.

Komen ook Japanse en Amerikaanse ‘Bosch-fans’ in 2016 massaal naar ‘s-Hertogenbosch of zullen ze de voorkeur geven aan Madrid?

Mieske van Eck en Ròbert van Lith van het Brabants Dagblad hebben in een goed artikel enkele ‘voors’ en ‘tegens’ op een rij gezet. monster-sintjanNatuurlijk heeft de historische Bossche binnenstad nog vele details die, al dan niet verantwoord, herinneren aan de tijd van haar bekendste inwoner ooit. Natuurlijk is, met dank aan Hein Bergé en Jan van der Eerden, het open riool uit de tijd van Bosch nu een toeristische trekpleister. Natuurlijk is voor toeristen de sfeer en het verhaal belangrijker dan de verantwoording. Laten we ons daar dus niet te druk om maken en tonen wat we te bieden hebben.

Op 11 februari 2016 mag het Noord Brabant Museum triomfantelijk haar deuren openen voor de meest opzienbarende expositie uit haar geschiedenis. Met zo’n prachtig voorjaar als we dit jaar beleven, wordt dat helemaal een fantastisch feest. Laten we er niet aan denken dat de winter van 2016 die van 1963 evenaart. Van de laatste vijf elf stedentochten zijn er immers drie na de 11e februari verreden.

detail uit de verhelderende illustratie van Janie van de Pas in het Brabants Dagblad van 5 april 2014

detail uit de verhelderende illustratie van Janie van de Pas in het Brabants Dagblad van 5 april 2014

Het vaarseizoen van de Kring Vrienden bestrijkt normaal gesproken niet voor niets de maanden april tot en met oktober. Zo nodig  kunnen we  de Binnendieze kunstmatig opengehouden, desnoods met honderden ‘Dieskes‘ op een rij. Dan blijft echter de vraag of de buitenlandse toeristen in februari en maart die ‘attractie’ al weten te waarderen. Of gaan ze dan zeker, na één dag in onze provinciehoofdstad, meteen terug richting Amsterdam om daar in heerlijk verwarmde musea te genieten van andere Nederlandse meesterwerken?

Vooropgesteld dat we zo’n nationaal Bosch-jaar met alle mogelijke enthousiasme en optimisme moeten aanpakken, mogen we de realiteit natuurlijk niet uit het oog verliezen. Daarom richten wij ons, als betrokkenen bij de Reconstructie Tuin der Lusten, graag op alle maanden die natuurlijk ook 2016 in zich heeft. Watprado-ingang-jeronimos als na 8 mei de originele werken van Bosch de stad hebben verlaten en de overige Japanse en Amerikaanse fans hun voorkeur toch voor de Spaanse metropool laten gelden? Als zij op een zonovergoten, heet Madrileens terras noodgedwongen hun dorst laven aan een koud glas bier? Dan bieden wij nog talloze toeristen in een behaaglijke atmosfeer een voor velen begrijpelijke presentatie over de werkwijze van Jeroen Bosch. Boeiend verwoord en aan de hand van uitgebreid beeldmateriaal interessant voor een zo breed mogelijk publiek.

Het onafhankelijk particulier initiatief levert een interessant langlopend project op. Dus niet alleen in 2016. Ook in de aanloop en zomogelijk nog lang erna. Wij hoeven ons niet druk te maken over alle fantasierijke verhalen en vragen die, net als zijn werk, de kortlopende festiviteiten rond Jeroen Bosch kunnen oproepen.

Wedloop? Prima, ook binnen onze grenzen! Een eerlijke wedloop vormt immers een prima stimulans. Tenminste zolang deze niet ontaardt in een concurrentiestrijd waarbij het gemeenschappelijke belang niet optimaal wordt nagestreefd.

 

 

Reacties via Facebook

reacties

Powered by Facebook Comments

« »

Meer artikelen over: Nieuws